«Vamos al chiringuito»

«Vamos al chiringuito»

Read Time:2 Minute, 43 Second

Abans de tot, encara que la palaure chiringuito s’hagi popularitzat amb una música dels anys 80 (El Chiringuito, Georgi Dann, 1988), no vol dir que sigui d’origen purament espanyola! Té els seus orígens a Cuba, de quan els treballadors de les plantacions de canya de sucre preparaven un cafè a l’hora del descans; pel seu mètode d’elaboració, part del cafè que es colava deien chiringo. Amb el temps es van construir petits quioscos amb canyes i fulles on anaven a refugiar-se pel descans i fer un cafè, i per anar-hi al qual deien «¡Vamos al chiringuito!»

Aquests petits locals per a servir menjar o beguda, de manera temporal i a l’aire lliure, han existit des de sempre, prop de parcs, places, rius i platges, amb diversos noms com sombrajo, nevería, chambao, rancho, bienteveo, ventorrillo o merendero, a Andalusia; en altres llocs es va dir bohío, aguaducho o chozna, en tant que merendero va ser el més comú per a designar a un petit local, generalment de caràcter provisional.

Però només a partir de l’any 1983 (any que la RAE també el va llistar en el seu diccionari) va començar a conèixer-se com a Chiringuito i associar-se especialment a locals a peu de platja i que, a Espanya, funcionen de juny a inicis d’octubre.

Existeixen diferents orígens dels primers locals amb aquestes característiques i anomenats Chiringuitos. La més antiga de què es té constància, potser es remunta a l’any 1899, quan el periòdic barcelonès La Publicidad relata un incident en un local al Passeig de Colon nomenat El Chiringuito i anys després, l’any 1911, el diari El poble Català comenta sobre un merendero on gent de la classe mitjana i aquests els que els agradaven llocs rars, acostumaven ana-hi i que es deia El Chiringuito.

Però el que m’ha portat a escriure respecte del tema, va ser els xiringuitos il·luminats per la llum del capvespre que vaig veure l’altre dia al poble de Caldetes (Caldes d’Estranc), a la comarca del Maresme. La història i el mateix Passeig dels Anglesos és molt atractiva, de cara al mar i amb una arquitectura diversa i elegant. A l’estiu té una oferta gastronòmica exquisida, al més puro estil mediterrani. Per seva carta i per l’entorn, la podem gaudir amb els peus a sorra, si volem!

Us deixo algunes imatges i dades per contacte, d’alguns dels xiringuitos que he vist durant el passeig… per quan penseu allunyar-se de Barcelona!

Saber més,

Un dia a la platja mai es dona per perdut, quan els granets de sorra tíbia ens toca el peu i el cor tenim el sentiment de què som al lloc perfecte»

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %